אבן פינה לבית הכנסת הספרדי בתקוע

טקס הנחת אבן הפינה לבית הכנסת הספרדי החדש ביישוב תקוע שבגוש עציון התקיים השבוע במעמד השר לאיכות הסביבה וירושלים זאב אלקין. בית הכנסת ייבנה בעזרת התגייסות של התושבים ומשרד הדתות.
השר אלקין פנה לנוכחים ואמר: "בפרשת השבוע אנו לומדים על לידתם של בני יעקב, אבות השבטים. ריבוי הפנים והמסורות בעם ישראל הופך מאז לאחד מהמנועים לשימור החיות של העם במשך אלפי שנה. הקמת בית כנסת קבע ראשון למתפללי עדות המזרח בתקוע היא חלק מתהליך חשוב זה בשרשרת הדורות, ועדות נוספת לתהליך העמקת השורשים של ההתיישבות היהודית בגוש עציון המזרחי".
משה סוויל, מ"מ ראש המועצה, אמר לנוכחים כי "גוש עציון בכלל והיישוב תקוע בפרט התייחדו ביכולת להכיל ולקבל כל אחד ואחד במאור פנים. בית הכנסת החדש יציע מגוון רחב יותר של אפשרויות להתחבר ללא תיוג וללא צורך לשינוי בשביל משהו אחר".
אירוע לציון ארבעים שנה למכון צומ"ת

ערב הוקרה במלאות ארבעים שנה למכון צומת נערך בשבוע שעבר (ד') במרכז מורשת בגין בירושלים. מאות רבנים, דיינים, אנשי מדע, טכנולוגיה ואישי ציבור נטלו חלק בערב החגיגי.
נשיא המדינה ראובן (רובי) ריבלין בירך את ראש המכון ומייסדו, הרב ישראל רוזן, על פעולתו ותרומתו למען שילוב ההלכה בחיים המודרניים ולמען בעלי מוגבלויות. הרב הראשי לישראל הרב דוד לאו אמר כי לצומ"ת נכונו עוד אתגרים רבים ועשייה רבה.
הרב ישראל רוזן הודה בדבריו לבורא על מאות רבות של גרים שזכה להכניס לעם ישראל, ואמר כי בעיני רוחו "בשערי בית דין של מעלה תחכה שיירה ארוכה של רוכבי קלנועיות וגם רוכבות, שימליצו טוב בעדי על שסייעתי להם לעונג שבת ולהוסיף מעט אור לבית עגום ונס יגון ואנחה".
רגע השיא באירוע היה כאשר הרב הראשי לישראל הרב לאו והרב רוזן הקדישו מזכרת הוקרה ליהודית דסברג, אלמנתו של הרב אורי דסברג ז"ל, מעמודי התווך של המכון, שנספה בתאונת דרכים.
פתח תקווה: הפורום הדתי-לאומי בעיר חוגג שנה ולא שוכח את תושבי נוה צוף
ערב לציון שנה להיווסדו של הפורום הדתי-לאומי בפתח תקווה נערך השבוע (ב') בהיכל התרבות בהשתתפות תושבי העיר. הפורום שהוקם לפני שנה כולל נציגי ציבור מהשכונות השונות בעיר ונועד לדאוג לתושבי העיר מהמגזר הדתי-לאומי. הערב אורגן על ידי הפורום הדתי-לאומי בשיתוף פעולה עם האגף לתרבות יהודית. את הערב הוביל הזמר ישי לפידות ומועצת השירה העברית שאירחו במופעם את הזמר חנן בן ארי.
בערב השתתפו כמאה תושבי נוה צוף ובית מאיר שבתיהם נשרפו וכן לוחמי אש שהשתתפו במבצע הכיבוי הנרחב. ערב המופע קיבל מ"מ ראש העיר איציק דעי פנייה מיוחדת מהנהלת הפורום לארח באירוע משפחות שאיבדו את בתיהן בגל השריפות ונענה ברצון. שדר הרדיו הפופולרי יואב דילאון, שביתו נשרף, עלה לבמה והודה בשם המוזמנים על המחווה היפה, שהייתה מעין אתנחתא בתקופה הקשה שבה המשפחות מנסות לשקם את חייהן ולהמשיך ככל האפשר בשגרת החיים.
אלפי חניכי בני עקיבא מכל הארץ ציינו את שבת הארגון
שבת הארגון בסימן "ופרצת – מגדילים את התנועה" צוינה בשבת האחרונה בתנועת הנוער בני עקיבא ברחבי הארץ. בכ‑400 סניפי התנועה נערכו מופעי דגלנות, כתובות אש והופעות והוכרז שם השבט החדש: אורות. אורח מיוחד שהפתיע את החניכים הוא שר החינוך נפתלי בנט, שהגיע לסניפי התנועה בחצור הגלילית ובקריית שמונה והצטרף לצביעת הקירות ולהכנות לקראת השבת.
מזכ"ל בני עקיבא יאיר שחל מסכם בסיפוק את השבת ואומר כי "עת אויבינו מדליקים אש של שנאה, אנו מדליקים אור של אמונה ועשייה. לנוכח דרך זו נבחר השם 'אורות', שילווה את חניכי שבט הרא"ה בהמשך חייהם. משימת הגדלת האור תיעשה מתוך האמונה בדור שגילה לנו הראי"ה זצ"ל בספרו 'אורות', והרב נריה תרגמהּ לנו לאורח חיים, שבו מוסיפים אורות כנגד צללים".
תואר דוקטור לשם כבוד מהישיבה-יוניברסיטי הוענק לראש העיר ירושלים ניר ברקת

תואר דוקטור לשם כבוד מהישיבה יוניברסיטי הוענק השבוע (א') לראש העיר ירושלים ניר ברקת בניו-יורק במעמד מאות מהפילנתרופים, מובילי הדעה וראשי הקהילה היהודית בארצות הברית. את הנאום המרכזי בטקס נשא ברקת כשאמר לנוכחים כי "ירושלים היא אחד הניסים הגדולים בעולם. ביום הולדתי האחרון עליתי לקברו של סבא רבא שלי, שנפטר לפני השואה, לפני קום מדינת ישראל, לפני שאוחדה ירושלים. האם היה מאמין שנעמוד על קברו 90 שנה לאחר מותו במדינת ישראל הריבונית, בירושלים בירתה, כשהנין שלו עומד שם גאה כראש העיר ירושלים המאוחדת והמשגשגת בריבונותנו?".
ברקת הבטיח כי "נמשיך להצעיד את ירושלים קדימה על כל תושביה, יהודים חילונים, דתיים וחרדים, נוצרים ומוסלמים, כך שלא יישאר אף שבט מאחור. עיר מאוחדת ומאחדת, סמל של אמון ושל תקווה".
בנוסף לכך הודה בנאומו לנשיא ארצות הברית הנבחר דונלד טראמפ, על מחויבותו החזקה להעברת שגרירות ארצות הברית לירושלים. נשיא האוניברסיטה ריצ'ארד ג'ואל בירך את ראש העיר ברקת וציין כי "הלהט וההתרגשות בעשייתו של ברקת מתמצתים את הערכים עליהם מושתתת האוניברסיטה ואותם היא מקנה לכל תלמידיה ובוגריה. אנו מוקירים לו תודה על שירותו ותרומתו לעיר ירושלים, ביתו ובירתו של העם היהודי. חזונו של ברקת בנוגע לעיר ירושלים משלים את המחויבות שלנו לעתידה ולחיוניותה של מדינת ישראל".
ממשיכים בדרכו: עצרת לזכרו של המורה הנערץ יעקב דון הי"ד

אירוע מיוחד לציון יום השנה למותו של יעקב דון הי"ד, שנרצח בפיגוע ירי, התקיים בשבוע שעבר (ד') באפרת. האירוע אורגן על ידי התלמידים והצוות של תיכון תורני או"ת דרך אבות שבאפרת, מבית אור תורה סטון, בו לימד יעקב. האירוע החל בתפילה המונית בפינה החמה בצומת גוש עציון במעמד יו"ר הכנסת יולי אדלשטיין, מנהל התיכון יצחק גרינוולד, מ"מ ראש מועצת גוש עציון משה סוויל, ראש מועצת אפרת עודד רביבי, חברים ובני משפחתו של יעקב דון ז"ל. משם צעדו המשתתפים אל בית הספר תחת הסימן "ממשיכים בדרכו".
יו"ר הכנסת ח"כ יולי אדלשטיין, שהוא גם ידיד המשפחה, נשא דברים בעצרת, ואמר: "אני עומד כאן ונזכר כיצד יעקב היה אוסף את התלמידים שאיחרו להגיע להסעות ותמיד עושה זאת בעין טובה וחיוך כובש. תלמידיו, חבריו, בניו ומשפחתו רואים עצמם כממשיכי דרכו. ברוחו הוא ממשיך להנחות דור של תלמידים וחניכים שהותיר אחריו".
שרה דון, אלמנתו של יעקב הי"ד, אמרה לנוכחים כי "לפני שנה יעקב יצא לדרכו האחרונה ובן בליעל פגע בו. יעקב, לאחר שעזר לאמו בבוקר בעניין משפחתי, יצא לדרכו ולקח טרמפ עם מדריכה שהייתה בדרכה לחודש הארגון. משם המשיך בדרכו לישיבת מעלה, ותמיד דרכו כוללת את החיפוש אחר העזרה והתמיכה. אני מתפללת שגם אנו נלך בדרכו ונמשיך לעשות טוב".
מנכ"ל רשת אור תורה סטון ינון אחימן אומר כי "יעקב היה איש יקר. זכור לכולנו החיוך הנצחי שהיה על פניו והפך לסמל של אישיותו המלבבת. אישיותו מהווה דוגמה ומופת לכולנו כיצד אפשר לחנך דור של תלמידים בחיוך, באהבה ובמסירות אין קץ".
בנימין: אירוע השקת פורום עסקי למאות בעלי עסקים

תחת הכותרת 'עסקים עושים עם אנשים' התכנסו ביום חמישי האחרון 400 בעלי עסקים מבנימין לכנס ראשון מסוגו של המועצה האזורית מטה בנימין וסוכנות מעוף לעסקים קטנים ובינוניים לרגל השקת פורום עסקים בבנימין.
את הכנס פתחה השרה לשוויון חברתי גילה גמליאל, שאמרה לנוכחים כי "אין סיבה שעסק קטן או בינוני הפועל ביהודה ושומרון יוגבל רק ללקוחות ביהודה ושומרון. המסחר המקוון מגשר על מרחקים גיאוגרפיים ויאפשר לעסקים קטנים ובינוניים ביו"ש להציע את מרכולתם לכל אזרחי ישראל ואף לעולם".
השרה גמליאל הודיעה לנוכחים כי "על רקע פעילות ה‑BDS לסימון מוצרים המיוצרים בהתיישבות, תורחב התכנית הלאומית לסיוע לעסקים קטנים ובינוניים בפריפריה ובאזורי עדיפות לאומית, שיזמנו יחד עם המיזם 'ישראל דיגיטלית' בשיתוף משרד הכלכלה, שתכלול גם עסקים קטנים ובינוניים ביהודה ושומרון. זה חשוב למשק הישראלי וחשוב לביטחונה ולמעמדה של ישראל".
לאורך הכנס ישבו בעלי העסקים סביב שולחנות עגולים והאזינו להרצאות מקצועיות מפי מומחים בתחומם. ראש המועצה אבי רואה מברך על המהלך ומציין כי "רוח בנימין תגיע מכאן לכל חלקי הארץ. האנשים בבנימין עושים עסקים ביושרה מתוך ראייה רחבה, פרט לעשייה המצומצמת כיצד לסייע זה לזה וכיצד לקדם את בנימין ואת כל המדינה".
התלמידים סיימו בהצלחה מסע הישרדות אתגרי במדבר
תלמידי שכבת י"ב בישיבת חיצים סיימו ביום חמישי האחרון מסע הישרדות אתגרי במדבר. במהלך המסע התלמידים התגברו על קשיים פיזיים והתמודדו עם אתגרים, החל מהכנת המזון האישי בלי גפרורים ובלי כיריים. התלמידים למדו לנווט, למצוא שבילים, לזהות עקבות וגללים של בעלי חיים, לטהר מים ולהתגבר על הקור במדבר. את הציוד האישי סחבו על הגב, כולל עצים למדורה.
ראש הישיבה, הרב שריאל בן ניסן, מתייחס למסע כאל קומה משמעותית בתהליך החינוכי שעוברים תלמידיו: "התלמידים מראים במסע את בגרותם ואישיותם תוך כדי התמודדויות עם אתגרים לא רגילים. אני גאה בחבר'ה, בעמידה שלהם באתגרים ובצוות שהוביל את המסע במסירות".
תלמידי מכינות בשילה הקדומה ביום ההוקרה לפצועי צה"ל
לרגל יום ההוקרה לפצועי צה"ל הגיעו השבוע (ב') כ‑1,800 תלמידי מכינות קדם צבאיות ומדרשות מכל הארץ לאתר שילה הקדומה.
את היום פתחו התלמידים בצעידה בדרך עמיחי. בהמשך סיירו באתר ונפגשו עם פצוע צה"ל אלון חכימא, שלחם יחד עם רועי קליין ועמיחי מרחביה הי"ד בבינת ג'בל ונפצע שם באורח אנוש. למרות פציעתו הקשה הוא מתפקד כיום באופן מעורר הערכה ואף חזר לצבא. מאז פציעתו חכימא מתמיד בהנחלת סיפורי הגבורה של חבריו שלחמו עמו ונפלו. בדבריו הצדיע חכימא לחבריו שנפלו ואמר: "אינני אדם דתי, אבל התחברתי מאוד לזעקת 'שמע ישראל' שצעק רועי קליין כשקפץ על הרימון, כדי להגן על חיי חבריו וחייליו".
ליליאן זיטמן, ממנהלות אתר שילה הקדומה, מסכמת בסיפוק את היום ואומרת כי "לשילה הקדומה יש הזכות לארח את היום החשוב הזה. אנחנו גאים להצדיע לנוער הנפלא הזה". האירוע אורגן על ידי הקק"ל יחד עם אתר שילה הקדומה.
צועדים ומצדיעים: התלמידים מוקירים את פצועי צה"ל

מיזם 'צועדים ומצדיעים' בשביל ישראל נערך השבוע (ב') לראשונה, כחלק מאירועי יום ההוקרה השנתי לפצועי מערכות ישראל ופעולות האיבה שמצוין היום (חמישי). יותר מ‑3,000 תלמידי בתי ספר יסודיים, תיכונים, אולפנות וישיבות, מכינות קדם צבאיות, מדרשות, חניכי תנועות נוער ועוד נטלו חלק במיזם. במסגרת היום צעדו פצועי צה"ל והלומי קרב בשביל ישראל יחד עם תלמידים, בני נוער ומטיילים נוספים. ההולכים צעדו בשבעה מקטעים שונים של השביל, ממצודת כ"ח בצפון ועד אום רשרש בדרום. במהלך המסלול שיתפו הפצועים את המטיילים בסיפורם האישי, הפציעה, השיקום והצמיחה מתוכם. בסוף היום התאספו המטיילים לטקס סיום משותף. הפרויקט התקיים בשיתוף פעולה של מינהל החינוך הדתי במשרד החינוך, ארגון זהות, מינהל חברה ונוער במשרד החינוך, הקרן הקיימת לישראל, רשת אורט ועוד.
ראש מנהל החמ"ד ד"ר אברהם ליפשיץ, שאלפים מתלמידיו השתתפו בצעדה, ציין כי "זו הייתה התרגשות גדולה ושיעור גדול לציונות ואהבת הארץ, שהפצועים ובני נוער שרו את שירי ארץ ישראל עם דגל ישראל מונף בגאווה. יש רגעים בחייו של נער שנשארים צרובים לאורך כל חייו, ובני הנוער שהיו שותפים ביום ההוקרה לפצועי צה"ל זכו לחוויה שכזו. פעילות שיש בה נתינה והבעת תודה למי שנפצע למען עם ישראל. אין לך מעורבות חברתית גדולה מזו".
איתי גרנק, מנכ"ל 'זהות', מסביר כי "מדובר בפרויקט שנולד מתוך הבנה ששביל ישראל במהותו מכיל הרבה מן הערכים שעליהם נוסד יום ההוקרה לפצועי צה"ל ופעולות האיבה. לרגע נמחקת מכולם ההשתייכות הפרטית והופכת להשתייכות אחת לאומית איתנה".
המטיילים סייעו בשיקום היער השרוף בסמוך לנווה צוף
לפני כשלושה שבועות פקדה את נווה צוף שריפה קשה שפגעה בעשרות בתים ביישוב. קבוצת מטיילים יצאה ביום שישי האחרון לאזור ביוזמת בית ספר שדה כפר עציון, מתוך רצון לתמוך ולסייע בתושבים. את הסיור הוביל מורה הדרך אסף ארזי, תושב המקום.
המטיילים החלו את הסיור בארוחת בוקר במעיין מאיר ששוקם על ידי נוער היישוב נווה צוף. לאחר מכן יצאו לעבר מצודת נבי צלאח, ומשם המשיכו לאתר הארכיאולוגי הייחודי החובלתא. את הטיול סיימו ביער התנ"כי הקדום שבנווה צוף. בהמשך נרתמו המשתתפים לקחת חלק בעבודות שיקום היער, ניקו ופינו גזם וחלקי עצים.
ירון רוזנטל, מנהל בית ספר שדה כפר עציון, מסביר כי "הטרגדיה שפקדה את היישוב נווה צוף נגעה ללבנו. החלטנו לא להישאר בחיבוק ידיים, אלא לצאת ולסייע בשיקום היער ולקיים ביקור הזדהות עם תושבי היישוב יחד עם שילוב של טיול, שהזכיר למשתתפים את החיבור העמוק וההיסטורי של עם ישראל בארץ החשמונאים".
פרס שז"ר לד"ר מיכל שאול על ספרה 'פאר תחת אפר'
ד"ר מיכל שאול, ראש תוכנית 'עמיטל' ללימודי השואה והוראתה ומרצה במכללה האקדמית הרצוג, קיבלה בימים אלו את פרס שז"ר לחקר העבר על ספרה 'פאר תחת אפר' בבית נשיא המדינה ראובן (רובי) ריבלין. הפרס הוענק על ידי יו"ר המועצה הציבורית של מרכז שז"ר אפרים הלוי ויו"ר ועדת הפרס פרופ' גור אלרואי, דיקן הפקולטה למדעי הרוח באוניברסיטת חיפה.
הספר הזוכה עוסק באבות המייסדים של החברה החרדית בישראל בין השנים 1945‑1961 ובגילוי המעורבות והשותפות של החברה החרדית בתהליכים שליוו את הקמת מדינת ישראל. לטענתה של ד"ר שאול, לצד האתוס הייחודי להם, היו ניצולי השואה החרדים חלק בלתי נפרד מכלל שארית הפליטה שעלתה לארץ לאחר השואה והקימה את המדינה.